Schijnbeweging

Gerti 11-07-2015

Ik kan genieten van de choreografie van een 1 op 1 gevecht. Even voor de duidelijkheid, ik doel op die in films. Denk maar aan gladiatorengevechten of het beroemde gevecht tussen Achilles en Hector. Dan heb ik het echt niet over de spierballen van Brad Pitt( schijn bedriegt), maar wel over de focus van de krijger bij het zetten van elke stap en de verandering in lichaamshouding tijdens het gevecht. De schijnbeweging; wacht hij af of slaat hij toe. Dat ik niet de enige ben die dit de moeite waard vindt om naar te kijken, blijkt uit de vele schilderingen en beelden die zijn gemaakt in de Griekse en Romeinse oudheid.

In de kunst uit die periodes is te zien dat de kunstenaar worstelde met het vormgeven van de beweging. Een beweging schilderen kan immers niet, maar wel het oproepen van de illusie van beweging. Waar eerste armen kaarsrecht waren, gingen de armen in een andere houding of zelfs in een stand die beweging impliceerde. Rimpels in kleding of een paard dat niet met vier benen op de grond wordt afgebeeld, geeft de toeschouwer het idee dat datgene wat hij ziet beweegt.

Het Allard Pierson Museum haalde voorwerpen bij elkaar die de mode van de beweging laat zien in die tijd laat zien. Van kleine gestileerde beelden tot vazen die fraai gedecoreerd zijn met amazones.

Beweging was en is nog steeds in.

 

afbeelding door: Marsyas (eigen werk) [CC BY SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/)], via commons.wikimedia.org/