Opgedoken schat uit de Gouden eeuw

Gerti 20-04-2016

Er is een spectaculaire vondst gedaan in maritieme context. Het gaat om een 17e eeuws scheepswrak in de Waddenzee. De inhoud van het schip is als een tijdscapsule bewaard gebleven en levert zeer unieke vondsten op. Zo is er onder andere een zeer exclusieve japon teruggevonden.

Goed geconserveerde Koninklijke garderobe

De prachtige japon maakt deel uit van een uitgebreide garderobe waartoe  een mantel, zijden kousen en zijden lijfjes met goud- en zilverdraad behoren. En dan te bedenken dat toen alles met de hand gemaakt werd!

Kleding uit de 17e eeuw is vaak strak en stijf. Of en hoeveel baleinen er in de lijfjes zitten? Alles is in ieder geval in uitstekende staat, verder onderzoek zal meer prijs geven over deze prachtige kleding. Naast textielvondsten zijn er ook gebruiksvoorwerpen gevonden. Het gaat om aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal uit Griekenland of Turkije en boekomslagen die meer vertellen over de eigenaar.

Het wapen van koningshuis Stewart

De leren boekomslagen lagen in een kist. Het papier is vergaan maar de leren kaften met in goud opgedrukt het wapen van het Engelse koningshuis Stewart zijn bewaard gebleven.

De vondsten worden als hoog adellijk, mogelijks zelfs van Koninklijke afkomst genoemd en behoort tot een van de allerbelangrijkste kledingvondsten van Europa. De spectaculaire vondst kan veel inzicht geven over het leven en werken aan boord en de politieke situatie en handelsrelaties van die tijd.

Rijke stinkerds

In het schip werd een prachtig gedecoreerde pomander gevonden. De hygiënische omstandigheden in de 17e eeuw waren niet optimaal. Het schoonhouden van het lichaam was niet iets wat men in die tijd belangrijk vond. Maar al die geurtjes die dan ontstonden vond niet iedereen prettig. De edelen droegen vaak een pomander , een juweel in bolvorm dat gedragen werd als geurverspreider. In de pomander zaten geurige kruiden en bloemen.

Tentoonstelling

De gevonden objecten gaan voor verder onderzoek naar het Provinciaal depot in Castricum. Uiteindelijk komen de vondsten terug naar Texel waar deze in museum Kaap Skil tentoongesteld zullen worden. Absoluut de moeite waard om een keer aan te meren opTexel.

 

http://www.texelsecourant.nl/lees/24163/duikers-redden-unieke-vondst-van-ondergang-

http://www.kaapskil.nl/garde-robe.html