Op zoek naar de Gouden Eeuw in Museumhuis Bonck

Gerti 24-03-2019

Museumhuis Bonck

Huis Bonck is een woonwerk pand uit de 17e eeuw. Zodra je de drempel overgaat, ben je terug in de tijd. Het hoge plafond valt meteen op, maar ook de mooie geglazuurde plavuizen op de grond en het randje tegels met decoratie aan de muur. Het hele “museum” gedeelte is aangekleed met meubels en accessoires uit de Gouden Eeuw. Hierdoor krijg je een optimale beleving.

 

17e eeuwse chillroom?

Huis Bonck is een woon- werkpand aan de voormalige Zuiderzee. Over zee kwamen goederen die daar werden opgeslagen. Het huis heeft een zolderkamertje dat letterlijk is opgehangen aan de zolderbalk. Dit kamertje noemen ze hierom de hangkamer. Het voelt bijna als een schip, met de houten betimmering rondom, een laag plafond en het uitzicht op het water, maar ook op de goederen in het opslaggedeelte.

Er de pest over in hebben

Het woongedeelte van het pand is veel  kleiner dan het werkgedeelte en bestaat uit maar één vertrek, woonkamer, keuken en slaapkamer in een. Slapen deed men in de bedstee. Ik heb er ook even in “gelegen” . Wat fijn dat de huidige matrassen van een hele andere kwaliteit zijn want over een echt matras kon je in die tijd niet spreken…au… Door middel van een klein wenteltrapje bereik je een tweede bedstee. Het is  er erg donker, gelukkig zijn er moderne zaklampen. Wat je dan te zien krijgt? Daar wil je wel even voor in de bedstee kruipen, check eerst even of er geen rat onder je bed zit want voor je het weet ben jij aan de beurt.

Museumhuizen door de eeuwen heen

Vereniging Hendrick de Keyser behoudt al meer dan 100 jaar de mooiste huizen van Nederland. Een aantal hiervan worden in de komende jaren museumhuizen waarin je een beeld krijgt van hoe er van 1550 tot nu geleefd werd in Nederland. Naast verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners, beleef je vooral het huis. De kracht van verbeelding!

Wat ook bijzonder is aan deze museumhuizen is dat je niet alleen mag kijken. Je mag alles aanraken. Je mag zitten op de stoelen, kasten openen en in de bedstee liggen.

Hendrick de Keyser vereniging

Hendrick de Keyser is een particuliere vereniging zonder winstoogmerk. Hun doel is om bijzondere huizen te behouden, en open te stellen voor publiek. De nadruk ligt op beleven.

https://www.museumhuizen.nl/nl/huis-bonck