Op zoek naar de Gouden Eeuw in Leiden

Gerti 05-06-2019

Leiden was in de vijftiende eeuw  de grootste stad van het graafschap Holland. Dit kwam vooral door de lakenindustrie in Leiden. Vanaf de zestiende eeuw ging het met de economie minder goed, dit kwam onder andere door de Spaanse oorlog, en vervolging van hervormden. In 1572 koos Leiden tegen Spanje. In 1574 werd de stad bevrijd. 

Het ontzet van Leiden zorgt ervoor dat Leiden een universiteit krijgt die is opgericht door Willem van Oranje, ook de economie bloeit weer op. In de 17e eeuw kwamen er veel Calvinistische vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden en Vlaanderen. Deze mensen uit de Zuidelijke Nederlanden en Vlaanderen waren vaak ervaren textielwerker, ze brachten nieuwe kennis en contacten mee waar Leiden voordeel uit haalde. Leiden bood niet alleen onderdak aan vluchtelingen, maar ook aan studenten en Pelgrim Fathers. Doordat deze migranten in Leiden waren komen wonen was de stad flink gegroeid, Leiden en haar grachten moesten worden uitgebreid.

Pilgrim Fathers in Leiden

In Engeland ontstond het Anglicaanse geloof. Uit dit geloof ontstonden puriteinen; deze mensen wilden dat dit geloof van alle katholieke gebruiken werd ontdaan. Deze groep mensen werd uiteindelijk vervolgd, en besloot te vluchten uit Engeland. Dit was een spannende onderneming, want zonder toestemming mocht je niet uit Engeland varen. Deze groep is uiteindelijk in Amsterdam aangekomen, en besloot later naar Leiden te vertrekken. Doordat het leven in Leiden anders was dan wat de meesten gewend waren, besloten een aantal mensen om later weer uit Leiden te vertrekken.

Rembrandt

Grootmeester Rembrandt heeft de eerste 25 jaar van zijn leven in Leiden gewoond. Hij groeide op in redelijke welvaart. Rembrandt zijn talent werd al snel ontdekt en hij werd opgeleid tot kunstenaar. Rembrandt ontwikkelde zijn talent en experimenteerde met verschillende technieken en materialen. Rembrandt ging uiteindelijk ook zelf les geven in Leiden.

Young Rembrandt studio

Wij waren te gast bij Young Rembrandt studio en hebben hier mogen genieten van een prachtige filmvertoning over het leven van jonge Rembrandt. Bijzonder aan de Young Rembrandt studio is dat het gebouw van Rembrandt zijn leermeester is geweest. De film is gratis te zien en duurt ongeveer 7 minuten. De film is een ware belevenis.

De route is te koop bij VVV Leiden en de app is gratis te downloaden.

Jan Steen

Jan Steen was een kunstschilder uit de 17e eeuw. Jan maakte barokke schilderkunst. Zijn schilderwerken zijn beroemd om zijn humorvolle kijk op het leven. Jan Steen is geboren in Leiden, en zijn graf is te vinden in de Pieterskerk.

Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Het werd gesticht in 1590 aan de universiteit van Leiden.  In 1587 besloot de Universiteit om een kruidentuin in te richten voor het onderwijs aan studenten in de geneeskunde. Toen dit er 1590 was, ging de universiteit op zoek naar een  plantkundige. Dit werd Carolus Clusius.

De tuin werd gebruikt om allerlei planten neer te zetten, maar ook veel bijzondere planten die voor het eerst in Nederland waren. De oogst mislukte hierdoor ook wel, doordat de planten niet opgewassen waren tegen het Nederlandse klimaat. Bij het huidige Hortus vindt u de Clusiustuin, deze geeft een indruk van Hortus rond 1600. Hier vind je bijvoorbeeld gouden regen en tulpen.

Carolus Clusius

Clusius werd in Vlaams Noord-Frankrijk geboren. Hij ging rechten en medicijnen studeren, en reisde heel Europe door om planten te verzamelen. Hij beschreef de planten, kweekte ze en bestudeerde ze. Hij had een passie voor planten, maar hij had ook goede contacten. In 1593 kwam Clusius naar Leiden. Hier bleef hij de rest van zijn leven wonen. Tot zijn dood bleef hij met de tuin bezig, en wijdde zich aan het schrijven van zijn werken.

De tulp

Wanneer je aan mensen vraagt: “ waar komt de tulp vandaan?” Hoor je vaak dat ze volmondig met “Turkije” antwoorden. Toch blijkt dit niet te kloppen. De tulp komt namelijk uit de bergen van Kazachstan. Via Perzië, China, Turkije en Antwerpen, kwam de eerste tulp rond 1593 in Nederland terecht.

De exotische bloem oogstte veel bewondering in Nederland. De populariteit van de tulp nam toe, en er ontstond een ware tulpengekte. De tulpenmanie werd dit genoemd. Er werd flink gehandeld in tulpen en tulpenbollen. Veel mensen sloegen aan het speculeren, kochten op voorwaarde dat zij later mochten betalen en een enkeling zette zelfs zijn huis in als onderpand. In februari 1637 stortte de markt van de een op andere dag in.

Ananas

Had je in de gouden eeuw een ananas. Dan was je een erg chique persoon. Omdat de ananas zo kostbaar was, was het mogelijk om een ananas te huren. Zo had je een ananas als pronkstuk op tafel om je gasten mee te imponeren.

Evenementen in Leiden

In Leiden zijn tijdens het jaar van Rembrandt en de gouden eeuw in Leiden veel activiteiten te doen, of evenementen bij te wonen. Check voor deze evenementen:

https://www.visitleiden.nl/nl/ontdek-leiden/specials/jonge-rembrandt