Op zoek naar de Gouden Eeuw in het Westfries Museum

Gerti 24-03-2019

Het Westfries museum

Wanneer je binnenloopt, ervaar je de welvaart die Nederland in de Gouden Eeuw heeft gehad. Prachtig versierde kamers, authentieke voorwerpen en vele schilderijen. Je verwondert je over wat de Nederlanders allemaal voor exotische voorwerpen uit Azië meenamen zoals specerijen, maar ook vreemde voorwerpen zoals dieren die je kunt vinden in het rariteitenkabinet in dit museum.

 

Spooky

Je kan in het museum alle kanten op, het is een kruip door sluip door museum. Zo vonden wij zelfs tweecellen helemaal boven in het museum. Op stormachtige dagen hoor je de wind door de cellen gieren.  Wie hebben er gevangen gezeten?In een andere ruimte komt de bedwelmende geur van specerijen je al tegemoet. Er liggen zakken vol, alsof ze net zijn aangekomen met een VOC schip.

 

Wereldprimeur in museumland

Wat dit museum zo bijzonder maakt is de combinatie tussen modern en historisch. Er is ook ruimte voor modernere technieken om de geschiedenis te beleven. Zo is Hoorn in het miniatuur nagebouwd, is er een modernere ruimte waar tentoonstellingen gehouden worden en is er zelfs een virtual reality tour  waarin je wandelt door het Hoorn tijdens de Gouden Eeuw. Vanaf eind mei kan je Batavia beleven zoals het er in 1627 heeft uitgezien. Het Westfries museum is het eerste museum dat met VR werkt.

 

Vier “nachtwachten”

Vergeet tijdens je ontdekkingsreis door het museum vooral de schutterszaal niet. Er hangen imposante schuttersstukken.  Bijzonder aan deze stukken is dat ze alle vier in dezelfde periode zijn geschilderd. Uniek in Nederland! Kortom er valt genoeg te ontdekken in dit museum van de Gouden Eeuw!

 

https://wfm.nl/