Op zoek naar de Gouden Eeuw in Delft

Gerti 27-06-2019

Delft is een van de mooiste oude stadjes van Nederland. Wanneer je door het oude centrum loopt zie je nog veel sporen van het verleden.

 

Oranje

Delft was tijdens de tachtigjarige oorlog het centrum van verzet. Willem van Oranje vestigde zich in Delft, in het Sint-Agatha klooster (later omgedoopt tot Prinsenhof.)  Willem van Oranje koos voor Delft omdat de stad goede verdedigingswerken had. Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards.

 

VOC

Delft beleefde een bloeiperiode in de 17e eeuw. In de stad waren een kamer van de VOC en WIC gevestigd. De Delftse kamer van de VOC zond drie keer per jaar een vloot uit richting de Oost. Het bestuur van de Kamer van Delft was voor een groot deel in handen van enkele machtige Delftse families, zoals Meerman, Van Lodenstein en Van der Dussen die ook domineerden in andere bestuurlijke functies. Doordat deze schepen naar verre landen voeren namen ze veel nieuwe producten mee. Hierdoor ontstond er handel in Delft.

 

Italiaanse bewoners

Vanaf het midden van de zestiende eeuw werden er voorwerpen van tinglazuuraardewerk vanuit Italië, Spanje en Portugal in de Lage Landen ingevoerd. Dit zijn aardewerkproducten die zijn bedekt met een ondoorzichtig witte laag tinglazuur. Rond 1500 waren er enkele Italiaanse keramisten die zich in Vlaanderen vestigden. In het laatste kwart van de zestiende eeuw verlieten veel mensen uit Vlaanderen hun land, vanwege de geloofsvervolging die hier heerste en de achteruitgang van de economie. Bij deze mensen zaten ook plateelbakkers, die zich onder andere in Delft vestigden.

 

Delfts blauw

Hoewel de Delftse plateelbakkers het aardewerk graag porselein noemden, was het welbekende Delftsblauwe aardewerk slechts een goedkope variant van het echte Chinese porselein. Delfts Blauw werd niet gemaakt van porseleinaarde, maar van klei dat na het bakken een laagje tinglazuur kreeg. Desondanks was het Delfts Blauw ongekend populair en waren er op het hoogtepunt 33 bakkerijen in Delft. Tegenwoordig bestaat van deze bakkerijen alleen nog ‘De Porceleyne Fles’- Royal Delft-.

Delftsblauw was dus een goedkoop alternatief voor porselein. Vooral de tegels, apothekersflessen, sierborden, vazen, kandelaars en serviesgoed zijn populair geworden. Ook de tulpenvaas, een vaas met meerdere openingen waar je in elke opening een tulp kan steken is erg populair. Het Delftsblauw is over de hele wereld beroemd, het word in landen zoals Engeland erg populair.

 

Royal Delft

Royal Delft is de enige overgebleven aardewerkfabriek die origineel Delftsblauw produceert. De fabriek staat ook wel bekend als ‘De Porceleyne fles’. Royal Delft werd opgericht in 1653. Tegenwoordig is Royal Delft te bezoeken, er is een museum waarin de historie wordt belicht, en je kunt hier ook bekijken hoe het aardewerk wordt gemaakt in de fabriek.

 

Johannes Vermeer

Vermeer kent u misschien wel van ‘Het meisje met de parel’, of ‘Het melkmeisje’. Vermeer was een Delftse kunstschilder. Hij staat bekend om zijn kleurgebruik en de manier waarop hij licht in zijn werken toepast. Vermeer werd in 1653 lid van het Sint Lucasgilde. Hiervan werd hij twee keer hoofdman. Vermeer handelde in schilderijen, maar beschouwde zichzelf meer als een schilder.

 

Vermeer centrum

Het Vermeer centrum neemt je mee terug in de tijd naar het leven en de werken van Vermeer. Bijzonder aan de collectie die het Vermeer centrum laat zien, is dat er veel verborgen symbolen in de werken te vinden zijn, die uitgelicht worden met informatie. Zo zijn er bijvoorbeeld verborgen liefdesboodschappen te vinden in de schilderijen.

Ook is er de mogelijkheid om op de foto te gaan in een nagebootst scenario van Vermeer zijn schilderstijl. Het lijkt net alsof je in een van zijn werken loopt. In het atelier is ook van alles te zien over de materialen die hij gebruikte. Het Vermeer centrum is gevestigd in het gebouw van de Sint Lucasgilde waar Vermeer mee verbonden was.

 

Jan Steen

Jan Steen was een schilder uit de 17e eeuw. Zijn werken staan bekend om de humor en ironie die hij hierin gebruikte. Zo heeft hij werken gemaakt met een rommelig huishouden, of kroegscenario’s. In 1654 verhuisde Jan Steen naar Delft. Hij huurde hier een brouwerij, genaamd ‘De Slang’. Deze zaak heeft hij zes jaar gehuurd, maar helaas liep alles niet zoals gehoopt.

 

Vuile Voldersgracht

De Voldersgracht is een straat in het centrum van Delft, en een van de oudste grachten. Bijzonder aan deze straat is dat het een halve gracht heeft met een straat aan een kant, en huizen aan het water aan de andere. De naam heeft de straat te danken aan de lakenvolders die er in de middeleeuwen hun beroep uitoefenden. De gracht gebruikten ze als toilet en afvalbak. Van het vollen van de lakens kwam vollersaarde en ander vuil, wat de gracht vervuilde. Nu ruikt het er fris en fruitig en gelukkig zijn er in deze straat nog veel historische gebouwen te vinden.

 

Rampjaar

1672 staat in Nederland bekend als het rampjaar. In dit jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Delft werd ook door Den Haag overvleugeld als nieuw bestuurlijk centrum, en door Rotterdam als belangrijkste havenstad. Veel van de plateelbakkerijen waar het Delftsblauwe aardewerk werd gemaakt werden daarom gesloten. Hiermee eindigde de Gouden Eeuw van Delft.