Graf als trekpleister

Gerti 27-09-2015

De twee hunebedden (D53 en D54) net buiten Havelte zijn misschien wel de bekendste hunebedden van Nederlannd, ze worden massaal bezocht. Als een magneet trekken ze in het weekend de mensen aan. Het is niet voor niks dat er aan de overkant van de weg twee restaurants zijn, verder is er op de schitterende natuur na, niet veel te beleven. De hunebedden hebben zo’n sterke aantrekkingskracht dat ze zelfs een concurrent zijn voor de restaurants, menig familiepicknick vind plaats op en rond het hunebed. Het is iets wat al tientallen jaren gebeurd, zwart wit foto’s zijn er het bewijs van.

Aan het begin van de weg parkeren ze hun auto. Picknickkleden en campingstoeltjes worden uitgeladen en bij het hunebed neergezet. Een bijzondere vorm van toerisme vind ik het want waarom daar? Wat zoeken ze daar? Geen idee of ze de bordjes lezen die daar staan met uitleg over de hoop stenen. Veel interessanter is het om te kijken hoe je er het makkelijkst op kan klimmen of  onderdoor kan kruipen zonder je hoofd te stoten. Iedere keer dat ik dit zie kriebelt het in me “Weten jullie wel dat je nu op een graf klimt!?! Wie picknickt er nou op een begraafplaats alsof het een camping is?” Maar misschien was deze plaats 5000 jaar geleden al een trekpleister. Hoe gingen de mensen van de Trechterbekercultuur om met de dood en hun doden? Misschien kwamen ze daar wel regelmatig om met elkaar te eten… En die stenen kunnen vast tegen een stootje aangezien ze er al  5000 jaar staan, toch?

Wie weet zijn onze huidige begraafplaatsen over 2000 jaar wel toeristische trekpleisters waar je in het weekend je dag doorbrengt. Vooralsnog vind ik dat een gek idee.