De intocht van de Halve Maen

Gerti 31-05-2015

Op zaterdag 23 mei kwam het VOC replicaschip de “ Halve Maen” aan in Hoorn. Ik vroeg me af of er veel mensen op af zouden komen. Ik ben een geschiedenis fanaat, maar heb weinig tot niks met dat wat vaart. Het was dat ik samen met twee van mijn cursisten had afgesproken om in 17e eeuwse kleding te gaan. Dat past wel bij een replica die in 1609 in gebruik werd genomen.

Het schip zou rond twee uur aankomen. Omdat wij, de vrouwen van 1615, gezellig met zijn drieën gingen, besloten we ruim anderhalf uur van te voren bij de kade te zijn. Tot mijn verbazing was het al druk en in het anderhalf uur die volgde, voor de aankomst van het replicaschip, werd elke plek gevuld vanwaar je de Halve Maen kon zien aankomen. Tijdens het wachten werden we in de stemming gebracht door een Shanty- koor. Dat wij er verkleed bijliepen, ontging weinig mensen. Rustig een broodje eten was er niet bij, we staan op menig camerabestand. Er gingen ook kinderen met ons op de foto. Zo werd ons initiatief om in passend outfit te komen, door veel mensen gewaardeerd. Ook alle tv stations die langs ons kwamen pikten een paar beelden mee.

Het koor hield er mee op en wij namen plaats bij de jongens van Bontekoe. We hielden onze zakdoekjes gereed om enthousiast te wuiven naar het schip en hoopten na de lange afwezigheid onze mannen weer te kunnen zien. Dat moet 400 jaar geleden niet vanzelfsprekend geweest zijn. Z’n tocht was niet zonder gevaren.

Eindelijk was de Halve Maen in zicht. Stoere mannen in het kraaiennest. Kanonnen die ter begroeting afgeschoten werden. Het schip was feestelijk opgetuigd met roodwitblauwe wimpels en vaarde als een trotse dame naar de haven. Het prachtige schip werd begeleid door twee sloepjes met re-enactors van “Allemansend”. (Weet jij wat het “allemansend” is?) Ook dat was een eigen initiatief. Wat was alles bij elkaar een prachtig gezicht! Toen de Halve Maen was aangemeerd trokken wij de stoute schoenen aan. Het mooiste plaatje was toch dat wij in ons outfit bij de Halve Maen stonden! We werden als enigen, naast de genodigden en de pers, toegelaten op het Houten Hoofd. Eerst belanden we op een bankje bij de Hoofdtoren, dat bleek een zeer fotogenieke plek. Daarna liepen we naar het prachtige schip. We maakten zelfs nog een deel van de overhandigingceremonie mee!

Er lag een prachtig replicaschip voor mijn neus, de zon scheen, en ik was in 17e eeuwse kleding. Zo stond ik dromerig om me heen te kijken. Voor ik het wist vertrok de Halve Maen om naar de plek te gaan waar het de komende 5 jaar zal liggen. Wij haalden onze zakdoekjes weer te voorschijn en zwaaiden het schip uit. Camera’s draaiden en fototoestellen schoten menig plaatje. Tja, dat was het dan.

Of wij een verzoeknummer hadden riep een muzikant vanaf zijn bootje. Ja, dat hadden wij wel. De deal was dat wij een dansje deden. Ach, wat kan ons het schelen, we zijn toch in onze rol. Zo kwam het dat wij dansten op het Houten Hoofd en een middag hadden om nooit meer te vergeten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Halve_Maen_%28schip%29

http://www.allemansend.com/#!1600-period/c245w

http://nl.wikipedia.org/wiki/Allemansend

Een omstreden theorie is dat het een stuk touw zou zijn met daaraan een kwast dat vroeger, rond de Gouden Eeuw, toen toiletpapier nog niet bestond, gebruikt werd op schepen voor de persoonlijke hygiëne. Na het poepen gebruikte men het allemansend om de billen schoon te vegen waarna het allemansend weer terug in zee werd gegooid. Door het zoute zeewater bleef het uiteinde van het touw schoon. Het andere gedeelte van het touw zat vast aan de reling.