De grot van de zwemmers

Gerti 02-08-2015

“The cave of the swimmers” is de titel van een lied dat ik gisteren tijdens een concert hoorde. De zanger vertelde over de neolithische grot in de woestijn waar rotstekeningen van zwemmers zijn aangetroffen. De woestijn had ooit water bevat!Een bijna onbegrijpelijk idee ware het niet dat de plek waar de grot zich bevindt dichtbij de vruchtbare halve maan lag. (De halve maan omvatte delen van het huidige het huidige Egypte, Israël, Palestina, Jordanië, Libanon, Syrië, Irak, Iran, Turkij.) Wat moet de ontdekker van deze afbeeldingen vreemd gekeken hebben terwijl zijn kleding doordrongen was met woestijnzand.

In 1933 ging een Hongaarse graaf, László Almásy,  op expeditie midden in de grotdroge Sahara. Hij trof er een prehistorische grot aan met verbazingwekkende afbeeldingen, onder andere zwemmende en duikende figuren. Hoe konden mensen die 10.000 jaar geleden in dit gebied leefden weten wat zwemmen was? Dat kon alleen maar als ze er zelf ervaring mee hadden. Was het een raadsel?

In Nederland zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op verschillende ijstijden, maar ook een periode met subtropische temperaturen. Er waren periodes waarin Nederland leefbaar was maar ook onbewoonbaar. Zo zal ook het gebied waar de grot van de zwemmers zich bevind verschillende soorten klimaten overleefd hebben. Waarom legden de kunstenaars juist deze afbeeldingen vast? Wisten ze dat het 10.000 jaar later een woestijn zou zijn en wilden ze ons vertellen over de wisselingen van het klimaat?

Het intro van het lied ‘The cave of swimmers’ neemt je mee naar die haast magische grot, waar je het water hoort stromen en de behoefte krijgt om de neolithische zwemmers te volgen op de golven van de muziek van Irfan. ‘The integrity of Irfan’s sound bears the depths of an audio-archeology that explores the lost prehistoric universal human musical heritage within the layers of time.’

Bij mij staat het liedje voorlopig op repeat.

wikipedia.org/wiki/Cave_of_Swimmers