Achter Slot en Grendel

Gerti 08-06-2015

Op 7 juni opende de tentoonstelling “Achter slot en grendel” in Museum Dorestad, Wijk bij Duurstede. Een bijzondere tentoonstelling, want nog nooit is in Nederland zo’n grote collectie aan sleutels door de eeuwen heen bij elkaar gebracht.

Achter slot en grendel

Zolang als er bezittingen zijn, is de mens geneigd die veilig op te bergen. Kostbaarheden kunnen verstopt worden, of opgeborgen in een kist of een afsluitbare ruimte. Vooral kostbare handelsproducten moesten veilig opgeborgen worden, het liefst achter slot en grendel. Daardoor zijn er in de handelsplaats Dorestad veel sleutels gevonden.

Vanaf deze zomer exposeert Museum Dorestad een bijzondere collectie sleutels vanaf de Romeinse tijd tot aan het einde van de middeleeuwen. De tentoonstelling geeft een unieke kijk op de technische en esthetische ontwikkeling van de sleutel. Daarbij passeert een veelheid aan vormen de revue, waarvan - vaak unieke - voorbeelden getoond worden.

Nooit eerder was er in Nederland zo'n compleet overzicht van vroege sleutelvormen te zien. Er zijn sleutels en sleutels. Niet alle sleutels dienen om een slot te (ont)sluiten. Er waren ook veel symbolische sleutels in omloop, waarvan er veel bijzondere exemplaren geëxposeerd worden.

De macht van de sleutel

In de tentoonstelling “Achter slot en grendel” treffen we ook het verhaal van Cunera, verteld in het boek van Gerti de Koeijer “Cunera en de macht van de sleutel”. Eerder dit jaar bracht deze Hoornse schrijfster haar boek uit over deze bekende historische vrouwen. In haar debuutroman brengt de Koeijer de Rhenense heldin tot leven. Tijdens de opening was ze aanwezig om exemplaren van haar boek te signeren.

Het verhaal neemt je mee van Babylonië naar Britannia en van Rome naar Henri. Het is een verhaal over waarheden, illusies, moed en intiges en bovenal: geloof in jezelf. In 356 pagina’s komt het leven van Cunera voorbij voor zover dat in de legende is beschreven met de archeologische vondsten van de Donderberg in Rhenen als achtergrond. Inmiddels is de schrijfster bezig met haar tweede deel, deze gaat over Genoveva naar Parijs.

De expositie is te zien tot 6 januari 2016

Voor meer informatie over de expositie “Achter slot en grendel”, bezoek: www.museumdorestad.nl

Meer informatie over het boek ‘Cunera en de macht van de Sleutel’ door Gerti de Koeijer, bezoek: www.beleefdegeschiedenis.nl