Blog

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Middelburg

Gerti 10-07-2019

Oranje

De bevolking van Middelburg bleef, in tegenstelling tot vele anderen, lang trouw aan de Spaanse koning. Maar in 1572 sloten zij zich toch aan bij Willem van Oranje. Tijdens de woelige jaren van de Nederlandse opstand verbleef Willem van Oranje regelmatig in Zeeland. Na zijn dood ging en zijn vrouw en een aantal van zijn kinderen in een vleugel van de Abdij in Middelburg wonen.​

Vlaamse vrienden​

Na de overwinning op de Spanjaarden werd Zeeland in 1576 een zelfstandig gewest en sluit zich aan bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.​ Zeeland was aan het begin van de 16e eeuw al een welvarende regio. Dit kwam doordat het hechte relaties met Vlaamse steden had. Veel Vlaamse koopmannen, kunstenaars en ambachtslieden vluchtten naar Middelburg na de val van Antwerpen in 1585. ​Doordat deze mensen veel kennis en contacten meebrachten, gaf dit Middelburg een enorme economische en culturele bloei.​

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Delft

Gerti 27-06-2019

Delft is een van de mooiste oude stadjes van Nederland. Wanneer je door het oude centrum loopt zie je nog veel sporen van het verleden.

 

Oranje

Delft was tijdens de tachtigjarige oorlog het centrum van verzet. Willem van Oranje vestigde zich in Delft, in het Sint-Agatha klooster (later omgedoopt tot Prinsenhof.)  Willem van Oranje koos voor Delft omdat de stad goede verdedigingswerken had. Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards.

Welke film kies jij?

Gerti 13-06-2019

Op dit moment staan er een aantal geschiedenis films op Picl.nl. Wij mogen een zichtlink verloten waarmee je kan kiezen welke van de onderstaande films je wilt bekijken.           

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Leiden

Gerti 05-06-2019

Leiden was in de vijftiende eeuw  de grootste stad van het graafschap Holland. Dit kwam vooral door de lakenindustrie in Leiden. Vanaf de zestiende eeuw ging het met de economie minder goed, dit kwam onder andere door de Spaanse oorlog, en vervolging van hervormden. In 1572 koos Leiden tegen Spanje. In 1574 werd de stad bevrijd. 

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Haarlem

Gerti 21-05-2019

Op 15 mei 2019 zijn wij naar Haarlem geweest, om onze tocht Op zoek naar de Gouden Eeuw te vervolgen. Wat is er in Haarlem nog te vinden over de Gouden Eeuw, en hoe is Haarlem zo’n grote en rijke stad geworden?

Het Verdrag van Veere

Op zoek naar de Gouden Eeuw in de Drommedaris

Gerti 04-04-2019

Als je denkt aan gebouwen uit de gouden eeuw, is de naam Drommedaris niet het eerste dat je  te binnen zou schieten. Hoe zou men op deze naam gekomen zijn? Men vond dat de toren op een dromedaris leek en al gauw werd dit de naam van de toren. Het vreemde is dat je dromedaris met één m schrijft. Waar de tweede m vandaan komt is een mysterie. Een theorie hiervoor is dat het mogelijk is dat de toren vernoemd werd naar het VOC schip dat “Kaap de Goede Hoop”ontdekte. Drommedaris is niet de enige naam die deze toren heeft, een andere benaming is Ketenpoort.

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Enkhuizen

Gerti 04-04-2019

Enkhuizen in de gouden eeuw

Het is 1572, de tachtigjarige oorlog is op gang. Willem van Oranje roept de bevolking van Nederland op tot verzet tegen de koning van Spanje en heer van de Nederlanden. Enkhuizen is een van de eerste steden die zich aansluit bij Willem van Oranje, en de inwoners gaan in opstand.

Opstand

Op zoek naar de Gouden Eeuw in het Westfries Museum

Gerti 24-03-2019

Het Westfries museum

Wanneer je binnenloopt, ervaar je de welvaart die Nederland in de Gouden Eeuw heeft gehad. Prachtig versierde kamers, authentieke voorwerpen en vele schilderijen. Je verwondert je over wat de Nederlanders allemaal voor exotische voorwerpen uit Azië meenamen zoals specerijen, maar ook vreemde voorwerpen zoals dieren die je kunt vinden in het rariteitenkabinet in dit museum.

 

Spooky

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Museumhuis Bonck

Gerti 24-03-2019

Museumhuis Bonck

Huis Bonck is een woonwerk pand uit de 17e eeuw. Zodra je de drempel overgaat, ben je terug in de tijd. Het hoge plafond valt meteen op, maar ook de mooie geglazuurde plavuizen op de grond en het randje tegels met decoratie aan de muur. Het hele “museum” gedeelte is aangekleed met meubels en accessoires uit de Gouden Eeuw. Hierdoor krijg je een optimale beleving.

 

17e eeuwse chillroom?

Het geheim van Zwartewatersklooster

Gerti 23-02-2017

Wat zit er onder de Overijsselse grond? Volgens archeoloog Hemmy Clevis ligt er wat begraven in de grond bij Zwartewatersklooster. Maar wat? Zijn het gesneuvelde ridders, funderingen van een middeleeuws kapel, of toch nog iets anders? Clevis wil archeologisch onderzoek doen om het geheim van Zwartewatersklooster te ontrafelen.

Pages